KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zdrowy kręgosłup: nauka zdalna a siedzenie przy komputerze

W dobie pandemii niezwykle ważne jest uświadomienie uczniom, jakie skutki może mieć długotrwałe siedzenie przy komputerze. Skupiliśmy uwagę na tym, jak zadbać o zdrowy kręgosłup. Zaprezentowaliśmy zestawy ćwiczeń, przedstawiliśmy podstawowe zasady prawidłowego siedzenia przy komputerze oraz  jakie elementy ruchowe należy stosować w przerwach miedzy lekcjami.  

Podstawowe informacje:

Kręgosłup jest kluczowym elementem ciała, który stanowi jego podporę. Zapewnia nam równowagę, utrzymuje ciężar ciała, amortyzuje wstrząsy oraz stanowi ochronną tubę dla rdzenia kręgowego oraz nerwów rdzeniowych. Kręgosłup stanowi również zaczep dla wielu kości, czego najlepszym przykładem są żebra. Zdrowy kręgosłup nie powinien boleć, posiadać zwyrodnień oraz innych uszczerbków. Niestety ból kręgosłupa w dzisiejszych czasach jest powszechny i z tym problemem spotyka się wiele osób. Na przyczyny bólu pleców składa się wiele czynników, takich jak np. zmiany zwyrodnieniowe, przeciążenia, siedzący tryb życia. Jednak wiele dolegliwości można uniknąć poprzez stosowanie ćwiczeń na zdrowy kręgosłup.

Jak zadbać o zdrowy kręgosłup?

Codziennie jesteśmy narażeni na ciągłe podnoszenie mniejszych lub większych ciężarów. Praktycznie nie da się tego wyeliminować z naszego życia. Jednak możemy spowodować, że nie wpłynie to niekorzystnie na nasze plecy i będziemy cieszyć się zdrowym kręgosłupem. Podstawową regułą jest przyjmowanie odpowiedniej pozycji podczas podnoszenia ciężkich rzeczy. Trzeba pamiętać, aby zawsze uginać nogi w kolanach i podnosić ciężary z przysiadu. Jest to pozycja przyjmowana przez sztangistów, którzy narażeni są na bardzo duże obciążenia. Schylanie się po ciężkie rzeczy i podnoszenie ich z tej pozycji może nabawić nas poważnych problemów z kręgosłupem. Również niedbałe siedzenie (garbienie się) lub pozycja, jaką przybieramy podczas chodzenia i stania, powoduje, że nasz kręgosłup jest obciążony. Zawsze powinniśmy stać tak, aby nasz kręgosłup w dolnej części był wygięty i przypominał literę S.

Należy pamiętać, że zdrowy kręgosłup potrzebuje ruchu. Dlatego nie powinniśmy stronić od systematycznej aktywności fizycznej. Nawet podczas leżenia kręgosłup jest narażony na obciążenia. Najodpowiedniejszą pozycją jest leżenie na wznak lub na boku. Aby zapewnić komfort naszym plecom podczas snu, powinniśmy unikać zbyt miękkich materaców i dużych poduszek wymuszających nienaturalną dla kręgosłupa pozycję.