KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

Procedura funkcjonowania biblioteki w czasie epidemii COVID-19 

1. Uczniowie mogą korzystać z wypożyczalni zgodnie z godzinami podanymi na stronie internetowej, przy wejściu do Szkoły oraz na drzwiach bibliotek w budynku "A" i budynku "B".
2. Regularnie są czyszczone powierzchnie wspólne, z którymi stykają się użytkownicy np. klamki, blaty i drzwi wejściowe.
3. Zapewnia się systematyczne wietrzenie pomieszczenia - co godzinę. 
4. Uczeń wchodzi do biblioteki w maseczce z umytymi / zdezynfekowanymi rękami.
5. W wypożyczalni mogą przebywać jednocześnie dwie osoby. Należy zachować bezpieczną odległość, rekomendowana jest minimum 1,5 metra.
6. Czytelnikom ogranicza się użytkowanie księgozbioru w wolnym dostępie i rekomenduje się składanie zamówień ustnych lub na karteczce.
7. Stały kontakt nauczyciela bibliotekarza z nauczycielami języka polskiego umożliwi wcześniejsze (48 godzin) przygotowanie książek.
8. Łącznicy biblioteczni mogą dostarczać nauczycielowi bibliotekarzowi "klasową listę zamówień". Wówczas nauczyciel przygotuje wcześniej zamówione egzemplarze dzięki czemu skróci się czas odbioru książek.
9. Obsługa czytelnika jest ograniczona do minimum - tj. do wydania przygotowanych wcześniej lektur, które uczniowie samodzielnie odbierają książkę z wyznaczonego miejsca.
10. Zwracanie książek. Należy:
- podać klasę, imię i nazwisko
- podać numer inwentarzowy książki
- odłożyć książkę w wyznaczone miejsce
Odizolowane egzemplarze oznaczone są datą zwrotu i wyłączone z wypożyczania na obowiązkowe 48 godzin. 
11. Uczniowie klas I -III przychodzą do biblioteki z wychowawcą na wcześniej umówioną godzinę. Wychowawca podaje wówczas nazwisko dziecka oraz numer inwentarzowy wypożyczonej książki.

budynek "A"poniedziałek - piątek 8-10
budynek "B"poniedziałek - piątek 10-14

Nauczyciel bibliotekarz: Anna Gregorowicz

Biblioteka szkolna w budynku A to pomieszczenie zaaranżowane tak, by mogło pełnić funkcję centrum edukacyjnego szkoły… księgozbiór dostosowany do wieku czytelników z klas I-III, wolny dostęp do półek. Szeroka gama czasopism i komiksów codziennie czekają na najmłodszych uczniów naszej szkoły. Biblioteka jest  przestrzenią do czytania, czytania i odpoczynku.

Biblioteka szkolna w budynku B to centrum aktywności życia społeczno - kulturalnego szkoły, miejsce integrujące społeczność szkolną, przyjazne wszystkim uczniom. Biblioteka posiada bogatą ofertę czytelniczą. Informacja i wiedza oraz zasoby kultury dostępne są rzetelne, aktualne i neutralne. Osobom mającym różnego rodzaju trudności w korzystaniu z jej zasobów zapewniamy odpowiednie wsparcie.

Regulamin pracy biblioteki

Bardzo dziękujemy za udział w świątecznych projektach. W sposób szczególny w akcje Wigilia dla Ciapka włączyli się: Julia Bąkowska II C Hanna Adamowicz I A Helena Berner I D Tomasz Głowacki III A Hanna Kakiet I D Zuzanna Jezierska II D Wojciech Kasprzak II A Kalina Kopeć III A ...

Akcja Dzieci dzieciom polegająca na podarowaniu książeczek dla maluchów zaowocowała przekazaniem 41 tytułów, które zostały przekazane do Domu dla Bezdomnych Kobiet i Dzieci. Dziękujemy serdecznie: Hanna Adamowicz I A Hanna Blesińska I A Kacper Domżała I E Sandra Duraj II B Tomasz ...