Szkoła Podstawowa nr 122 w Łodzi

"Program dla szkół" - "Mleko w szkole" i "Owoce w szkole" od 2 października do 15 grudnia

W ramach projektu odbyły się:

Warsztaty kulinarne w ramach projektu "Warzywa i owoce w szkole"

Środa - 29 listopada 2017 r. w budynku klas młodszych, była dniem szaleństw owocowo-warzywnych. W klasach i na korytarzach unosił się niesamowity zapach świeżych smakołyków. Były to soki, sałatki owocowe i surówki warzywne. Wszystkie te wspaniałości przygotowaliśmy sami i to jak prawdziwi profesjonaliści! W klasach pojawiliśmy się w fartuszkach, bogato wyposażeni w doskonały sprzęt tj. deski, miski, talerzyki, sztućce, serwetki, ręczniczki, a nawet sokowirówki. Sami popatrzcie co się działo! Było więc nie tylko zdrowo i smacznie, ale także wesoło.

Dzieci biorące udział w akcji Dzieci przygotowują sałatki Uczniowie z przygotowanym jedzeniem  Przygotowywanie posiłku Dzieci kroją owoce i warzywa

Warzywno - owocowe malowanie w klasach młodszych

22 listopada rysowaliśmy owoce i warzywa, bo przecież to przede wszystkim dzięki nim jesteśmy zdrowi i "opieramy się" chorobom.
W ruch poszły wszystkie znane nam kredki - ołówkowe, pastele i świecowe, a wyobraźnia nie miała granic. Nasze owoce i warzywa miały ręce i nogi, mówiły i wszystkie były uśmiechnięte. W ten sposób chcieliśmy zachęcić wszystkich do codziennego spożywania dużej porcji tych smakołyków

Klasa I B w pracowni Tytka

"Każdy wie, że jak zje warzywa i owoce będzie miał wielkie moce" Kacper
Klasa 3 b postanowiła udowodnić wszystkim, że jesienne chandry nie grożą tym, którzy zjadają warzywa i owoce.  W klasie odbyły się zajęcia propagujące zdrowe odżywianie się. Rozpoznawaliśmy i nazywaliśmy wiele  rodzajów warzyw i owoców, oraz poznawaliśmy ich wartości odżywcze. Uczniowie wykonali plakaty promujące zdrowe jedzenie. Nie ominęło nas oczywiście chrupanie zdrowych przekąsek w postaci chipsów... z marchewki i buraczka. MNIAM!

Dzień warzywny w 2 A

W czwartek - 5 października postanowiliśmy zorganizować w klasie "Dzień warzywny". Przynieśliśmy różne jarzyny i poznaliśmy nasze preferencje smakowe. Najpierw zaabsorbowała nas sprawa jadalnych części warzyw i ich podział, następnie zabawa w dopasowanie zdań do kuchareczek w fartuszkach. Hitem jednak okazał się poczęstunek, każdy chętnie sięgał po pomidorki, ogórka, paprykę czy rzodkiewkę zaś biedny imbir i czarna rzodkiew nie miały "wzięcia". Uznaliśmy więc, że trzeba przełamywać stereotypy i skosztowaliśmy tych dobroci... Niestety nie były one rozkoszą dla naszego podniebienia, ale przynajmniej sami się o tym przekonaliśmy.
Podjęliśmy też ważne wyzwanie, że będziemy próbować wszelkich nowości. Warto pobudzać kubki smakowe, Wy też spróbujcie !

„Wielki  rwetes”- realizacja szkolnego projektu "Owoce i warzywa”

Wielki rwetes był w klasie I C – bo uczniowie kisili kapustę i ogórki : szatkowanie, ugniatanie , dodawanie przypraw, zamykanie w słoiku.
W ten sposób uczyli się jak można przetwarzać warzywa , jak je przechowywać przez zimę i do czego je wykorzystać. A warzywa są wspaniałym źródłem witamin, o czym dzieci wiedzą !

Z apetytem na zdrowe życie w II A

Marchewki, pietruszki i fasolki rozbudziły naszą ciekawość smakową. Z tego właśnie powodu zajęcia plastyczne, które odbyły się w naszej klasie we wtorek, były pełne wrażeń  i dostarczyły sporo emocji.  Spotkanie to uświadomiło nam, jak ważna jest rola warzyw dla zdrowia człowieka.  Podjęliśmy więc mocne postanowienie, że będą one gościły na naszych stołach jeszcze częściej, a my- dzięki temu będziemy w lepszej kondycji.

"Nabiał produkt smaczny i zdrowy" - plakaty I A

Uczniowie klasy I A w ramach projektu "Mleko w szkole" rozmawiali na temat zasad racjonalnego odżywiania. Zapoznali się z rodzajami i wartościami odżywczymi nabiału.
Wiadomości swoje podsumowali wykonując plakaty.